Tilbake til Forsiden

Tilbake til Nyheter

Tilbake til Mp3

En vise blir til...

 

Jeg har ingen fast "mal" jeg holder meg til når jeg lager låter. Den grunnleggende idèen kan være både en tekststrofe, en akkordrekke, et gitarriff, et meloditema, eller et tenkt lydbilde. Noen sanger kommer veldig raskt, mens andre gjennomgår masse prøving og feiling før de er ferdige. Nedenfor kan du se mer om utformingen av "Som solen smelte snø".

På forsommeren -05 hadde jeg fått det for meg om jeg hadde lyst å lage sang som skulle bli en duett med en dame. Tenkte meg en ballade-aktig sak som handlet om parforhold. Jeg tok med gitar og enkelt opptaksutstyr på hytteferie, og spilte inn det som "falt meg inn".  De fleste opptakene jeg gjorde hadde det ballade- preget jeg hadde tenkt meg på forhånd. Jeg mekket også noen små tekst-fraser, uten at jeg følte at jeg fant helt det jeg lette etter.

Vel hjemme fra ferie satte jeg meg ned og hørte igjennom de små snuttene jeg hadde tatt opp. Disse snuttene var fra 4- ca 20 takter lange. Jeg fant en som jeg fortsatt syntes godt om, og startet å lete etter en trommeloop som kunne passe. Etter litt leting i loop- biblioteket fant jeg en loop jeg syntes var stilig, men helt anderledes enn det jeg i utgangspunktet hadde tenkt meg.

Etter å ha spilt en av idèene fra ferien over denne loopen, fant jeg ut at dette kunne bli et bra refreng. Etterhvert begynte jeg å nynne litt over dette.... "Hvis du ikkje gir meg næring vil eg dø - eg vil svinna hen som solen smelte snø". Dette syntes jeg var såpass tøft at det burde få stå som en rød trå i teksten.Jeg hadde nå en basis for det som skulle bli et refreng. Jeg prøvde meg med ulike akkordrekker for å skape et vers. Jeg tenkte at skiftene av akkorder kunne komme fortere i versets andre del, der jeg ville ha en dame med til å synge. Når akkordrekken til versene var ferdig, laget jeg en tredje del også. Dette tenkte jeg skulle være et åttetakters "brekk" i sangen, enten en liten solo eller en "bridge". Når akkordene var klare, var det klart for å smi i sammen grunnkompet. Dette kan være en tidkrevende jobb når man bruker trommelooper. Det kreves en del planlegging og editering av looper. Dette tar litt tid, men er jo mest gøy.

Etter at jeg hadde laget en grovskisse av sangen med trommer, bass, kassegitar og litt "nynnesang", sendte jeg dette som en mp3 -fil til Rune, som bor i Oslo. Rune importerer filen inn i sitt opptakssystem, spiller inn tangenter, og sender meg lydfiler tilbake. Dette importerer jeg så tilbake til mitt system. Mens Rune syslet med sine ting, laget jeg teksten ferdig. Jeg valgte ( på tross av mitt meget begrensede talent som botaniker) å bruke litt blomster- metaforer i teksten. Når jeg skriver tekster har jeg god hjelp av rimordbok. Denne hjelper meg både med rim, og til å finne alternative løsninger på tekstlinjene. Etter at jeg fikk filene fra Rune var det nye runder med redigering og pålegg av nye gitarspor. Til slutt kom sangen. Karianne fikk også en "tidligvariant" av sangen på mp3, slik at hun kunne høre igjennom den. Før hun avla sin visitt i Enerommet, hadde jeg sunget ferdig mine egne linjer.

Karianne hadde forberedt seg godt (eller "jukset litt på forhånd", som Ingrid Espelid pleide si) - og kunne sangen. Dermed handlet det om å få de ulike sang- frasene til å bli mest mulig harmoniske. Det gikk fort å ta opp sangen, og etterpå var det bare å finne det "taket" som var finest. Før jeg startet med etterarbeidet, ble det også spilt inn etpar nye gitarspor til mellompartiet.

Mixingen ga meg noen ekstra utfordringer på denne sangen. Jeg brukte mye tid på å få alle de ulike stemmene til å låte bra sammen. Jeg synes også det var et poeng at denne låten skulle ha mye "luft" i seg, samtidig som det skulle være mye "action" mot slutten av sangen. Bruk av equalizer og effekter synes jeg er ganske vanskelig, men man lærer jo noe mens man prøver og feiler !

Etter at jeg har mixet musikken, pleier jeg også gjøre en enkel mastering. Dette gjør at lyden kommer "lengre frem" i høyttalerne. Mastering er vanligvis forbeholdt eksperter med spesialutstyr til dette, men det er lov å prøve seg.... Når også dette var unnagjort var det bare å lage mp3- filer av sangen og flytte den ut på webhotellet. Og snipp, snapp, snute - så var sangen ute !